Γιατί να κάνω διδακτορική διατριβή;
Τα κύρια χαρακτηριστικά των ατόμων που επιδίδονται στην έρευνα είναι: το πάθος, η επιμονή, η δημιουργική σκέψη, η κριτική σκέψη, η ικανότητα ανεξάρτητης και μοναχικής εργασίας, η ομαδικότητα και οι δεξιότητες ηγεσίας.
Εσύ, γιατί θες να κάνεις διδακτορικό; Πρέπει να είναι πολύ σαφείς οι λόγοι στο μυαλό σου.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να κάνει διδακτορικό. Αν μερικοί από αυτούς έχουν νόημα για εσένα, τότε είσαι στο σωστό δρόμο.
Contents
Σωστοί λόγοι για να κάνεις διδακτορικό
1. Για να κάνεις κάτι σημαντικό
Όσοι έχουν φιλοδοξίες να κερδίσουν χρήματα καλύτερα να γίνουν επιχειρηματίες. Αλλά αν είσαι φιλόδοξος σε πιο εσωτερικό επίπεδο, σου αρέσουν οι προκλήσεις και οι δύσκολοι στόχοι, τότε το διδακτορικό είναι για σένα!
2. Για να ανακαλύψεις ή να μάθεις κάτι νέο
Όσοι δε χάνουν ποτέ την παιδική τους περιέργεια για τον κόσμο, γίνονται σπουδαίοι ερευνητές. Αν αισθάνεσαι μια κινητήρια δύναμη που σε πιέζει να εξερευνήσεις και να μάθεις νέα πράγματα, τότε ίσως να αγαπήσεις την έρευνα στο πλαίσιο ενός διδακτορικού.
3. Για προσωπική βελτίωση
Αν σκέφτεσαι να κάνεις διδακτορικό ώστε να πάρεις αύξηση μισθού, καλύτερα να μην το κάνεις. Στην περίπτωση όμως που τα κίνητρά σου είναι εσωτερικά, τότε τόλμησέ το!
Θες να κατανοήσεις και να λύσεις δύσκολα προβλήματα και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου; Θες να αποκτήσεις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας που μπορεί να σε οδηγήσουν σε μια καλύτερη δουλειά; Αν ναι, το διδακτορικό μπορεί να είναι κατάλληλο για σένα.
4. Νιώθεις ότι σου ταιριάζει
Μερικοί άνθρωποι είναι γεννημένοι ερευνητές. Στην παιδική τους ηλικία, αλλά και στην ενήλικη ζωή τους, κάνουν αμέτρητα μικρά «ερευνητικά έργα» ως χόμπι. Διαθέτουν μια φυσική δίψα για γνώση ή μια ακόρεστη όρεξη για μάθηση πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αν είσαι αυτός ο τύπος ανθρώπου, μπορείς να προσαρμόσεις το διδακτορικό στις ιδιαίτερες ανάγκες σου!
Λάθος λόγοι για να κάνεις διδακτορικό
Οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουν διάφορους λόγους για να κάνουν διδακτορικό, και φυσικά δεν είναι όλοι σωστοί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λάθος αντιλήψεις για τον ίδιο μας τον εαυτό, ή λάθος πεποιθήσεις για την πιθανή αναγνώριση, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο φήμης.
1. Για προσωπικό συμφέρον… με την κακή έννοια
Εάν σκέφτεσαι να κάνεις διδακτορικό για να παραμείνεις στη χώρα που σπουδάζεις ή να μη χάσεις τις φοιτητικές εκπτώσεις, μην το κάνεις. Δεν αξίζει. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα είναι καταλληλότερη και πιο εύκολη στη πορεία.
2. Πίεση από το άμεσο περιβάλλον σου
Εάν σκέφτεσαι να κάνεις διδακτορικό διότι οι φίλοι σου είναι μορφωμένα άτομα και θες να νιώθεις ότι ανήκεις και εσύ σε αυτόν το κύκλο, σκέψου ξανά! Θα πρέπει να έχεις τη δική σου πορεία, όχι την πορεία των άλλων.
3. Απογοήτευση από την εργασία σου
Εάν κάνεις μια δουλειά που μισείς και απλά θες να την εγκαταλείψεις, τότε βρες μια άλλη δουλειά. Ένα διδακτορικό δεν είναι διέξοδος προς έναν καλύτερο κόσμο. Είναι μια μακρά και δύσκολη πορεία που απαιτεί εξαιρετική επιμονή.
4. Εκπλήρωση των φιλοδοξιών των άλλων
Εάν ο/η σύντροφός σου ή οι γονείς σου πιστεύουν ότι πρέπει να κάνεις διδακτορικό, γιατί οι ίδιοι θα ήθελαν να κάνουν αλλά δεν μπόρεσαν, πες τους να το τολμήσουν οι ίδιοι. Για να κάνεις εσύ διδακτορικό θα πρέπει να σε οδηγεί η δική σου υγιής φιλοδοξία, όχι η φιλοδοξία κάποιου άλλου.
5. Αντίδραση
Αν όλοι σου λένε να βρεις μια δουλειά, ή σε πιέζουν προς μια κατεύθυνση που δε θες να ακολουθήσεις, μην κάνεις διδακτορικό από αντίδραση. Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι επαναστατείς για το σωστό λόγο. Το διδακτορικό δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να αποφύγεις τους πιεστικούς γονείς σου ή να φύγεις από τη βαρετή πόλη που μεγάλωσες.
6. Κόμπλεξ μεγαλοφυίας
Εάν νομίζεις ότι είσαι μια διάνοια που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί από την επιστημονική κοινότητα ή ότι μπορείς να λύσεις όλα τα προβλήματα του κόσμου, πάρε το χρόνο σου πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις διδακτορικό. Εάν φίλοι και γνωστοί, σου λένε ότι οι ιδέες σου είναι ανεφάρμοστες, είναι πολύ πιθανό να έχουν δίκιο.
7. Ανασφάλεια
Ίσως να αισθάνεσαι ότι τα ταλέντα σου δεν εκτιμώνται και θέλεις περισσότερο σεβασμό από τους ανθρώπους γύρω σου. Ίσως σου αρέσει η ιδέα να εντυπωσιάζεις, λέγοντας ότι κάνεις διδακτορικό. Ωστόσο, αν αυτό είναι το κίνητρο, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν ενεργοποιείται αυτόματα με τη προσθήκη του Δρ. πριν από το όνομά σου.
Το συμπέρασμα;
Μπορεί στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα να προωθείται η βαθμολογική ανέλιξη των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Έτσι λοιπόν να έχεις τη δυνατότητα να αυξήσεις τα έσοδά σου, ή να πάρεις μια μόνιμη θέση, αν έχεις διδακτορικό.
Αν όμως έχεις ήδη μια απαιτητική δουλειά, οικογένεια και παιδιά, λάβε υπόψιν ότι το διδακτορικό είναι δύσκολος δρόμος. Αν δεν είναι κάτι που θα έκανες ανεξαρτήτως των πρακτικών ωφελειών που παρέχονται σήμερα, καλύτερα να αφιερώσεις τον χρόνο σου σε κάτι που σου αρέσει να κάνεις. Εκεί είναι πιο πιθανό να γίνεις καλός και να δημιουργήσεις επιπλέον έσοδα.
Ετικέτα:διδακτορική διατριβή