misc

Εάν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο έχετε κάνει την εγγραφή σας, παριλαμβάνει διδασκαλία και σε live webinars, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες αυτής της σελίδας.

Εγκατάσταση Zoom στον υπολογιστή

Για τη συμμετοχή σας στα live webinars θα πρέπει να έχετε κατεβάσει την εφαρμογή Zoom στη συσκευή από την οποία θέλετε να παρακολουθήσετε.

 1. Για να κατεβάζουμε την εφαρμογή zoom
  – πάμε στην ιστοσελίδα https://zoom.us/download
  – κάνουμε κλικ στο κουμπί “Download” κάτω από την επικεφαλίδα Zoom Client for Meetings και στην συνέχεια
  – πατάμε “Αποθήκευση” στο παράθυρο που εμφανίζεται
 2. Πηγαίνουμε στον φάκελο που κατεβάσαμε την εφαρμογή (π.χ. Downloads, Desktop) και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο “ZoomInstaller”. Σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα παράθυρο προειδοποίησης των windows που μας ρωτάει αν θέλουμε να εκτελέσουμε το αρχείο, πατάμε ‘εκτέλεση’ (Run).
 3. Στη συνέχεια η εγκατάσταση ολοκληρώνεται αυτόματα.
 4. Εμφανίζεται το παράθυρο zoom cloud Meetings το οποίο και κλείνουμε με το “Χ”.

Είσαστε έτοιμοι να συνδεθείτε!

Σύνδεση στα Webinars

Πριν από κάθε webinar, σας αποστέλλουμε, μέσω email, ένα μοναδικό link. Πατώντας το link θα συνδέεστε αυτόματα στο εκάστοτε webinar (εφόσον έχετε εγκαταστήσει το Zoom στον υπολογιστή σας).

Το link θα το λαμβάνετε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το webinar και είναι διαφορετικό για κάθε webinar.

 1. Ανοίγετε το email που λάβατε από το Stepupadvisor.gr με τα στοιχεία του webinar.
 2. Κάνετε κλικ στον σύνδεσμο κάτω από το Join Zoom Meeting.
 3. Σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα παράθυρο που σας ζητάει να κατεβάσετε ένα νέο αρχείο .exe πατάτε ‘Ακύρωση’ (καθώς έχετε εγκαταστήσει ήδη το Zoom).
 4. Κάνετε κλικ στον σύνδεσμο ‘launch meeting’.
 5. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τον περιηγητή Google Chrome, μπορεί να εμφανιστεί το παράθυρο ‘Άνοιγμα Zoom Meetings’ που μας ζητάει την άδεια για να ανοίγει ο Chrome συνδέσμους του Zoom. Κάνουμε κλικ στην επιλογή ‘Να επιτρέπεται πάντα στο zoom.us να ανοίγει συνδέσμους αυτού του είδους…’. Στη συνέχεια πατάμε ‘άνοιγμα Zoom Meetings’.
 6. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τον περιηγητή Mozilla Firefox, μπορεί να εμφανιστεί το παράθυρο ‘Εκκίνηση εφαρμογής’ που μας ρωτάει με ποιον τρόπο θέλουμε ο Firefox να χειρίζεται τους συνδέσμους του zoom. Αφήνουμε την προεπιλογή ‘Zoom Meetings’. Τσεκάρουμε την επιλογή ‘Απομνημόνευση της επιλογής για συνδέσμους zoommtg’ για να μην ξαναεμφανιστεί το παράθυρο αυτό στο μέλλον και πατάμε ”Ανοιγμα συνδέσμου’.
 7. Εμφανίζεται το παράθυρο ‘Zoom’. Εισάγουμε το όνοματεπώνυμό μας στο πλαίσιο Your Name και πατάμε ‘Join Meeting’.
 8. Εμφανίζεται το παράθυρο ‘Zoom Cloud Meeting’ και πατάμε ‘I agree’.
 9. Είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε. Εάν το webinar έχει ξεκινήσει θα εμφανιστεί κατευεθείαν το περιβάλλον του zoom. Διαφορετικά θα εμφανιστεί ένα παράθυρο αναμονής στο οποίο απλά περιμένουμε μέχρι ο καθηγητής να ξεκινήσει το webinar.
 10. Στο παράθυρο αναμονής μπορείτε επίσης πατώντας το κουμπί ‘Test computer Audio’ να τεστάρετε τη σωστή λειτουργία του μικροφώνου και της κάμεράς σας.

Εγκατάσταση Zoom σε smartphone ή tablet

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα webinars από το κινητό ή το τάμπλετ σας, αρκεί να έχετε εγκατεστημένη την κατάλληλη εφαρμογή.

 1. Πηγαίνετε στο App store ή το Google Play
 2. Στην αναζήτηση γράψτε Zoom και επιλέξτε Zoom Cloud meetings
 3. Εγκαταστήστε την εφαρμογή.

Δεν χρειάζεται να κάνετε εγγραφή στην εφαρμογή. Απλά πατήστε το link του Webinar (το λαμβάνετε πριν το Webinar) και θα συνδεθείτε αμέσως!

Λειτουργία του zoom και σωστή προετοιμασία

Καθώς ξεκινάει το webinar εμφανίζεται το κεντρικό παράθυρο του ομιλητή στο οποίο εμφανίζεται η εικόνα από την κάμερά του ή το όνομα χρήστη του. Φέρνοντας τον κέρσορα πάνω από το παράθυρο, εμφανίζεται στο κάτω μέρος η μπάρα εργαλείων του Zoom.

Ακολουθούμε τα εξής βήματα για την σωστή παρακολούθηση του webinar:

Α) Από τα κουμπιά κάτω αριστερά ελέγχουμε ότι το μικρόφωνό και η κάμερά μας είναι απενεργοποιημένα (τα εικονίδια έχουν μια κόκκινη διαγώνια γραμμή). Αν όχι κάνουμε κλικ μία φορά πάνω τους.

Β)
– Κάνουμε κλικ στο κουμπί Participants για να ανοίξει το παράθυρο όλων των συμμετεχόντων. Εδώ μπορείτε να βρείτε το όνομά σας κ να κάνετε μετονομασία.
– Κάνουμε κλικ στο κουμπί Chat για να ανοίξει το παράθυρο συνομιλίας. Από εδώ μπορείτε να στείλετε μηνύματα σε ολόκληρη την τάξη.

Γ)
– Πατάμε το κουμπί πλήρους οθόνης που βρίσκεται πάνω δεξιά, δίπλα στο κουμπί Speaker View/Gallery View
– Σιγουρευόμαστε ότι είμαστε σε λειτουργία προβολής Speaker View. Όταν είμαστε σε Speaker View εμφανίζεται στο κέντρο της οθόνης ο ομιλητής, ενώ στο Gallery View μπορείτε να δείτε όλους τους συμμετέχοντες στο ίδιο παράθυρο ταυτόχρονα.

Πως κάνω μια ερώτηση;

Αν έχετε μια απορία μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να κάνετε μια ερώτηση στο παράθυρο συνομιλίας. Ο καθηγητής θα διαβάσει την ερώτησή σας και θα απαντήσει.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μικρόφωνό σας για να θέσετε την ερώτηση, πατάτε το κουμπί με το μπλε χεράκι raise hand από το παράθυρο των συμμετεχόντων. Ο καθηγητής θα ενεργοποιήσει το μικρόφωνό σας και θα σας απευθύνει τον λόγο. Σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό μικρόφωνο από τις ρυθμίσεις ήχου (πατώντας πάνω στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο του μικροφώνου κάτω δεξιά).

Απρόοπτη διακοπή σύνδεσης

Αν για κάποιο λόγο διακοπεί η σύνδεσή του διδάσκοντα, ενδέχεται να τερματιστεί τo webinar για όλους τους συμμετέχοντες. Σε αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε να ξανασυνδεθείτε μετά από 2-3 λεπτά δίνοντας περιθώριο στον διδάσκοντα να επιλύσει το πρόβλημα της σύνδεσης.