Ποιες είναι οι καλύτερες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων
Είτε διεξάγουμε ακαδημαϊκή έρευνα, είτε αναζητάμε απλώς να ενημερωθούμε για τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο μας, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε επιστημονικά άρθρα. Οι μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων που παρουσιάζουμε σε αυτό το post, θα σε βοηθήσουν να βρεις εύκολα και γρήγορα, τις κατάλληλες πηγές.
Το κυριότερο; Η πρόσβαση είναι εντελώς δωρεάν!
Σημασία της βιβλιογραφικής ανασκόπησης
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση είναι το σημαντικότερο βήμα, το οποίο πρέπει να γίνεται πριν από το σχεδιασμό της δικής μας έρευνας.
Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, που παρουσιάζεται σε μια επιστημονική εργασία, πρέπει να περιλαμβάνει έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε επιστημονικά άρθρα που είναι peer reviewed και έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Αναζήτηση μέσω διαδικτύου
Με την ανάπτυξη της βιομηχανίας του Διαδικτύου, η αναζήτηση επιστημονικών άρθρων έχει γίνει θέμα μερικών κλικ. Βέβαια, αν δεν ξέρεις που και πώς να ψάξεις, μπορεί να πελαγώσεις από τον όγκο της πληροφορίας που υπάρχει στο διαδίκτυο.
Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθείς στοχευμένα, σε μηχανές αναζήτησης που περιλαμβάνουν άρθρα σχετικά με το πεδίο σου. Επίσης είναι σημαντικό αυτές οι μηχανές αναζήτησης να είναι έγκυρες, δηλαδή αποδεκτές από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Οι μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων είναι ουσιαστικά κάποιες σελίδες (κεντρικές πλατφόρμες), οι οποίες επιτρέπουν σε κάθε χρήστη να αναζητήσει λέξεις κλειδιά και να λάβει ως αποτελέσματα τα άρθρα που σχετίζονται με το θέμα του. Και όλα αυτά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Οι 5 καλύτερες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων
Ενώ υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων, υπάρχουν κάποιες που θεωρούνται πιο αξιόπιστες και πιο εύχρηστες.
Μέσα σε αυτές, κατά τη δική μου γνώμη, ΔΕΝ είναι το Google Scholar.
Το Google Scholar είναι μεν μια δωρεάν μηχανή αναζήτησης, αλλά έχει ουσιαστικά συλλέξει, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξιολόγηση, ακαδημαϊκές πληροφορίες από διάφορες ιστοσελίδες. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους ευρέως γνωστούς ακαδημαϊκούς ιστοτόπους, εγώ τον βρίσκω ιδιαιτέρως δύσχρηστο.
Οι μηχανές αναζήτησης που προτείνουμε σε αυτό το post, περιλαμβάνουν έναν μεγάλο όγκο από επιστημονικά άρθρα, από μια σειρά επιστημονικών πεδίων, προσφέροντας έτσι μια ενιαία λύση για όλους τους ερευνητές.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτές οι μηχανές αναζήτησης δίνουν τη δυνατότητα εξατομικευμένου και προσαρμοσμένου τρόπου αναζήτησης επιστημονικών άρθρων.
Έτσι λοιπόν, μπορεί ο κάθε ένας μας να αναζητήσει με βάση τις λέξεις κλειδιά που επιθυμεί και να λάβει τα πιο πρόσφατα και πιο σχετικά αποτελέσματα, μέσα σε δευτερόλεπτα!
Αυτές είναι και οι μηχανές αναζήτησεις που πλεόν χρησιμοποιώ κι εγώ προσωπικά.
Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε σε πέντε δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων που παρέχουν πλούσιο υλικό και έχουν το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας.
1. ScienceDirect
Το ScienceDirect αποτελεί ίσως τη κορυφαία μηχανή αναζήτησης επιστημονικών άρθρων. Προσφέρει άρθρα δημοσιευμένα σε πάνω από 2.500 περιοδικά (peer reviewed) και κεφάλαια από 20.000 βιβλία.
Είναι μία από τις πιο αξιόπιστες μηχανές αναζήτησης για την επιστημονική έρευνα και είναι η δική μου πρώτη επιλογή όταν αναζητώ επιστημονικά άρθρα.
Προσφέρει άρθρα τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή, αλλά ο αριθμός των άρθρων που προσφέρονται δωρεάν είναι πολύ μεγάλος.
Μπορεί κανείς να αναζητήσει άρθρα με βάση τη χρονολογία και το περιοδικό δημοσίευσης. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης με βάση λέξεις κλειδιά, συγγραφείς κ.ά.
Αν θες να μάθεις πώς να κατεβάζεις άρθρα δωρεάν από το ScienceDirect
Το ScienceDirect καλύπτει όλους τους κύριους τομείς της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών και της τεχνολογίας, της βιολογίας, της περιβαλλοντικής επιστήμης και των κοινωνικών επιστημών.
2. Microsoft Academic
Η Microsoft Academic Research είναι μια ακόμη κορυφαία μηχανή αναζήτησης επιστημονικών άρθρων. Αναπτύχθηκε από την Microsoft Research, έχει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δημοσιεύσεις από περισσότερα από 230 εκατομμύρια συγγραφείς.
Περιλαμβάνει ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοδικών από την επιστήμη των υπολογιστών και τη μηχανική μέχρι την κοινωνική επιστήμη και τη βιολογία.
Το ωραιότερο είναι ότι έχει ένα πιο σύγχρονο και πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης.
Το περιβάλλον αυτό προσφέρει πολλές ευκολίες καθώς σε ενημερώνει για τους top authors και τα top journals στο πεδίο.
Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να εξάγεις άμεσα τη βιβλιογραφική αναφορά σε μορφή MLA, APA κ.λπ.
3. ERIC
Για τις επιστήμες της εκπαίδευσης, η μηχανή αναζήτησης Education Resources Information Center είναι το κατάλληλο μέρος!
Η μηχανή αναζήτησης του ERIC χρησιμοποιείται από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και το ευρύ κοινό.
Ο ιστότοπος ERIC προσφέρεται για δημόσια χρήση από το Ινστιτούτο Επιστημών της Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ. Δεν απαιτείται εγγραφή μέλους ή συνδρομή.
Είναι λοιπόν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
4. PubMed
Το PubMed περιλαμβάνει πάνω από 30 εκατομμύρια άρθρα για τη βιοϊατρική από το MEDLINE, από επιστημονικά περιοδικά και από ηλεκτρονικά βιβλία.
Τα επιστημονικά άρθρα που μπορεί να βρει κανείς στο PubMed αφορούν τα πεδία της βιοϊατρικής και της υγείας, που καλύπτουν τμήματα των βιοεπιστημών, των επιστημών συμπεριφοράς, των χημικών επιστημών και της βιοτεχνολογίας.
Το PubMed παρέχει επίσης πρόσβαση σε επιπλέον σχετικές ιστοσελίδες και συνδέσμους προς τους άλλους πόρους μοριακής βιολογίας του NCBI.
Το PubMed είναι δωρεάν, ενώ αναπτύχθηκε και συντηρείται από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI), της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM), που ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).
5. PLOS ONE
Το PLOSE ONE ιδρύθηκε το 2006 και παρέχει μια πλατφόρμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης σε όλους όσους αναζητούν πληροφορίες σχετικές με την επιστήμη.
Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται στο PLOS ONE δημοσιεύονται μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης (peer reviewed).
Αποτελεί μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης για επιστημονικές πληροφορίες και επιστημονικά άρθρα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και την ελευθερία πρόσβασης στη γνώση χωρίς να υποβαθμίζεται η διαδικασία αξιολόγησης των άρθρων που δημοσιεύονται.
Συμπερασματικά
Παρά το γεγονός ότι το Google Scholar έχει γίνει πολύ γνωστό καθώς το προτείνουν όλοι, στη πράξη κανείς δεν το χρησιμοποιεί όταν θέλει να βρει επιστημονικά άρθρα υψηλής ποιότητας.
Οι πέντε μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων που σας προτείνουμε σε αυτό το post, θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα τις μελέτες που σχετίζονται με το θέμα σας. Επίσης είστε σίγουροι ότι οι πηγές είναι αξιόπιστες και peer reviewed.
Ετικέτα:ERIC, PLOS ONE, PubMed, ScienceDirect, επιστημονικά άρθρα, μηχανές αναζήτησης