Πώς βρίσκω επιστημονικά άρθρα δωρεάν: ScienceDirect
Και έρχεται η στιγμή που καλούμαστε να βρούμε τη βιβλιογραφία με βάση την οποία θα υποστηρίξουμε την έρευνά μας. Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα άρθρα είναι επί πληρωμή. Όμως, πλέον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών εμπειρικών μελετών που μπορούμε να κατεβάσουμε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!! Πώς λοιπόν βρίσκω επιστημονικά άρθρα δωρεάν;
Το πρώτο μας βήμα είναι να σκεφτούμε ποιες μηχανές αναζήτησης θα χρησιμοποιήσουμε, πού δηλαδή είναι καλύτερο να ψάξουμε για το υλικό μας.
Παίρνοντας ως γνώμονα το ευρύτερο πεδίο-αντικείμενο της έρευνάς μας, θα επιλέξουμε τις καταλληλότερες πηγές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων.
Άξιο σημασίας αποτελεί όχι γενικά μια βιβλιογραφία-αθρογραφία, αλλά το να βρούμε επιστημονικά άρθρα καθώς αυτά θα προσδώσουν στην έρευνά μας έγκυρη και αξιόπιστη πληροφορία. Και χωρίς υλικό, πώς θα ξεκινήσουμε να «χτίζουμε» την εργασία μας;
Παράδειγμα για υγεία-ψυχολογία
Έστω ότι η εργασία μας έχει θέμα σχετικό με την υγεία και πιο συγκεκριμένα καλούμαστε να μελετήσουμε το ρόλο που διαδραματίζει το ακαδημαϊκό στρες στη σύγχρονη εποχή και πώς τελικά διαμορφώνει τη συμπεριφορά του ανθρώπου σήμερα.
Αναφορικά με το πώς βρίσκω επιστημονικά άρθρα για το πεδίο της υγείας, υπάρχουν ορισμένες μηχανές αναζήτησης που είναι καταλληλότερες.
Αρχικά, θα γίνει μια συνοπτική αναφορά και στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για να βρούμε επιστημονικά άρθρα που είναι σχετικά και χρήσιμα με το θέμα που έχουμε ορίσει.
Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε στη βάση δεδομένων της ScienceDirect για να καταλάβουμε τι είναι και τι περιλαμβάνει ο ιστότοπός της.
Τι είναι το ScienceDirect;
H ScienceDirect συνιστά έναν ιστότοπο του οποίου τη διαχείριση ηγείται ο Αγγλο-Γερμανικός εκδοτικός οίκος Elsevier. Ο Elsevier είναι εταιρεία ακαδημαϊκών εκδόσεων που επιδίδεται στην έκδοση επιστημονικών έργων.
H ScienceDirect αποτελεί την κορυφαία πηγή στον κόσμο για επιστημονική, τεχνική και ιατρική έρευνα. Φιλοξενεί πάνω από 12 εκατομμύρια άρθρα, 3.800 ακαδημαϊκά περιοδικά και 34.000 ηλεκτρονικά βιβλία, ποικίλες σειρές βιβλίων καθώς επίσης και εγχειρίδια. Είναι μια καλή μηχανή αναζήτησης για να ανατρέχουμε και να διαβάζουμε επιστημονικά άρθρα σε πλήρες κείμενο (σε μορφή PDF).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα είναι καταχωρημένα πάνω από 250.000 άρθρα των οποίων η πρόσβαση είναι ελεύθερη (ανοιχτή) χωρίς να προαπαιτείται πληρωμή με τη μέθοδο pay-per-view (πληρωμή ανά προβολή).
Χωρίς εγγραφή μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλο το Open Access υλικό, αλλά με δωρεάν εγγραφή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φίλτρο ώστε να μας εμφανίζονται μόνο τα Open Access άρθρα (θα εξηγήσουμε παρακάτω τον τρόπο).
Τα επιστημονικά άρθρα διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
α) Φυσικές επιστήμες και Μηχανική (Physical Sciences and Engineering),
β) Επιστήμες της Ζωής (όπως είναι η Βοτανική, η Ζωολογία, η Μικροβιολογία κ.ά.) (Life Sciences),
γ) Επιστήμες της Υγείας (Health Sciences) και
δ) Κοινωνικές επιστήμες (Social Sciences) και Ανθρωπιστικές (Humanities).
Μεταβαίνουμε στον ιστότοπο της ScienceDirect, https://www.sciencedirect.com/, και ακολουθεί ένα τμήμα της κεντρικής σελίδας της.
Παρατηρούμε πως το οριοθετημένο πλαίσιο με κίτρινο χρώμα αποτελεί τους πιθανούς τρόπους αναζήτησης για την εύρεση των επιστημονικών άρθρων που επιθυμούμε. Τα πεδία Keywords (= Λέξεις-κλειδιά), Author name (=Όνομα συγγραφέα), Journal/book title (=Τίτλος Περιοδικού/βιβλίου), Volume (=τόμος ή τεύχος), Issue (=αριθμός τόμου ή τεύχους) και Pages (=σελίδες).
Συγκεκριμένα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος συνιστά τη συμπλήρωση μιας λέξης-κλειδί. Ας δούμε τι θα προκύψει αν στο πεδίο keywords, συμπληρώσουμε: academic stress.
Από την εικόνα, βλέπουμε πως βάσει της λέξης-κλειδί academic stress, απορρέουν 297,020 αποτελέσματα.
Τα χιλιάδες αυτά αποτελέσματα μπορούμε να τα περιορίσουμε προκαλώντας αλλαγές στα πεδία που αναγράφονται κάτω από το Refine by.
Προσδιορισμός των δωρεάν άρθρων
Στο σημείο αυτό, καλό είναι να προχωρήσουμε στη δωρεάν εγγραφή στον ιστότοπο. Μεταβαίνουμε στην επιλογή Register και συμπληρώνουμε τα ακόλουθα ζητούμενα πεδία: Όνομα, Επώνυμο, Ηλεκτρονική διεύθυνση και Κωδικός.
Με τον τρόπο αυτό, συνδεδεμένοι πλέον, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα συμπεριλαμβάνουν και την επιλογή για υλικό ελεύθερης πρόσβασης.
Επομένως, συγκριτικά με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε προηγουμένως, τώρα περιμένουμε να δούμε σε κάποιο σημείο και την επιλογή για τα αρχεία Open Access.
Από την παραπάνω εικόνα, φαίνεται ότι όντως στα αποτελέσματά μας, προστέθηκε μία επιπλέον επιλογή για το είδος της πρόσβασης (=Access type).
Έτσι, πλέον εμφανίστηκε και η επιλογή: Download selected articles (= Λήψη επιλεγόμενων άρθρων), όπως βλέπουμε από το ορθογώνιο σχήμα που χρησιμοποιήσαμε για να πλαισιώσουμε την εμφάνιση της επιλογής αυτής.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε από την κατηγορία Access type, την επιλογή Open access και αμέσως βλέπουμε πως αποκτά ένα πορτοκαλί χρώμα. Αυτομάτως, τα αποτελέσματα ανανεώνονται και εμφανίζεται μόνο υλικό για το οποίο θα έχουμε ελεύθερη πρόσβαση.
Εφαρμογή φίλτρων
Σε αυτό το σημείο η αναζήτησή μας αφορά ακόμη σε 16,429 αποτελέσματα, για την εξαγωγή των οποίων δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη κάποιο φίλτρο. Θα εξηγήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τα είδη των φίλτρων παρακάτω ώστε να ελαττώσουμε και να λάβουμε πιο στοχευμένα αποτελέσματα για την εργασία μας.
Οι κατηγορίες για την εφαρμογή φίλτρου είναι:
1. Years (= Έτη)
2. Article type (= Είδος άρθρου)
3. Publication title (= Τίτλος έκδοσης)
Αναφορικά με τα έτη για παράδειγμα, καλό είναι το εύρος των επιλογών των επιστημονικών άρθρων να ανήκουν από 0-10 και ιδανικά από 0-5 έτη.
Όπως βλέπουμε, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα μισά από όσα είχαμε μέχρι πρότινος (περίπου 16.000). Μπορούσαμε να επιλέξουμε από το 1995 έως και 2019 όπως βλέπουμε παρακάτω.
Βέβαια, το 2019 δεν έχει έρθει ακόμα…όμως υπάρχουν κάποια επιστημονικά άρθρα που έχουν προγραμματιστεί για δημοσίευση στο έντυπο περιοδικό τεύχος του 2019 και είναι διαθέσιμα από τώρα σε ηλεκτρονική μορφή!
Ακολούθως, σχετικά με το είδος άρθρου υπάρχουν 16 είδη. Παρατηρούμε πως από τα 8.614 αρχεία, τα 7.075 είναι επιστημονικά άρθρα, τα ζητούμενα δηλαδή στην περίπτωσή μας. Τα Review articles που έπονται σε αριθμό, αφορούν σε άρθρα συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης.
Επιλέγουμε, λοιπόν τα Research articles, για αυτό και η ένδειξη στο αντίστοιχο κουτάκι αποκτά πορτοκαλί χρώμα.
Αναφορικά με τον τίτλο έκδοσης, δε χρειάζεται να εξαιρέσουμε επιλογές, εκτός και αν επιθυμούμε για κάποιο λόγο να εμφανιστούν μόνο τίτλοι συγκεκριμένων περιοδικών.
Τελικά, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω.
Επιλογή των κατάλληλων δωρεάν άρθρων
Εφόσον είδαμε πώς βρίσκουμε επιστημονικά άρθρα δωρεάν, θα πρέπει να δούμε και πώς επιλέγουμε τα κατάλληλα άρθρα για τη δική μας μελέτη.
Από τα 5 πρώτα αποτελέσματα που φαίνονται στην εικόνα, παρατηρούμε πως το πρώτο αποτέλεσμα αφορά στο ρόλο της σχέσης γονέα-παιδιού, της αυτοεκτίμησης και της αυτοαποτελεσματικότητας στο ακαδημαϊκό στρες.
Βλέπουμε πως σχετίζεται με το θέμα που ερευνούμε εμείς, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στη λήψη αυτού του επιστημονικού άρθρου.
Το δεύτερο άρθρο παραείναι εξειδικευμένο ιατρικά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το απορρίψουμε. Το τρίτο άρθρο αναφέρεται στο Ακαδημαϊκό στρες ως πρόβλεψη χρόνιου στρες στους φοιτητές πανεπιστημίων, είναι και αυτό σχετικό με την έρευνά μας, οπότε θα προβούμε στη λήψη του.
Το τέταρτο άρθρο επικεντρώνεται, όπως διαφαίνεται από τον τίτλο του, στην ακαδημαϊκή μάθηση, οπότε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Το πέμπτο άρθρο περιλαμβάνει μελέτη που έγινε σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε δε θα μας απασχολήσει γιατί εμείς αναφερόμαστε τουλάχιστον σε αναδυόμενους ενήλικες.
Επομένως, για την λήψη του τρίτου άρθρου, πατάμε Download PDF και εμφανίζεται η ακόλουθη εικόνα. Όπως βλέπουμε, στην πρώτη σελίδα υπάρχει το abstract (=περίληψη) από την οποία καταλαβαίνουμε τι ακριβώς πραγματεύεται το συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο. Η συνολική έκτασή του είναι 6 σελίδες και το έτος έκδοσης είναι το 2014.
Με το σκεπτικό αυτό, προχωρούμε στην εύρεση επιστημονικών άρθρων (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αναζήτηση προχωρημένου επιπέδου-advanced search, προς διευκόλυνσή μας) μέχρι να καλύψουμε το βασικό σκελετό της εργασίας μας.
Λοιπόν, πώς το βλέπεις; Είσαι έτοιμος να βρεις βιβλιογραφία για το θέμα σου;
Αν αναρωτιέσαι κι εσύ πώς βρίσκω επιστημονικά άρθρα, επικοινώνησε μαζί μας εδώ.
Ετικέτα:ScienceDirect