misc
Back

Εγχειρίδιο SPSS

Ο Πλήρης Οδηγός στα Ελληνικά & εντελώς Δωρεάν

Το ΔΩΡΕΑΝ εγχειρίδιο SPSS του Step Up θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον κόσμο της ανάλυσης δεδομένων.

Είναι ένα manual “γρήγορης εκκίνησης” με συνοπτικές σημειώσεις για τις βασικότερες στατιστικές αναλύσεις, που είναι απαραίτητες σε κάθε φοιτητή και επαγγελματία!

Τι περιλαμβάνει;

 1. Τεχνικές περιγραφικής ανάλυσης και δημιουργίας γραφημάτων
 2. Μεθοδολογία διατύπωσης και ελέγχου υποθέσεων
 3. Επαγωγική στατιστική για τον εντοπισμό διαφορών στους μέσους όρους (t-test, ANOVA)
 4. Απλή και Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση (linear regression) που ερευνά το γραμμικό αποτέλεσμα μιας εξαρτημένης συνεχούς μεταβλητής αναφορικά με τη δράση πολλών ανεξάρτητων μεταβλητών
 5. Λογιστική παλινδρόμηση (logistic regression) που ερευνά το μη γραμμικό αποτέλεσμα μίας εξαρτημένης κατηγορικής μεταβλητής αναφορικά με τη δράση πολλών ανεξάρτητων μεταβλητών

Κατέβασέ το Δωρεάν!

Εισάγοντας το e-mail σου, κάνεις εγγραφή στο Newsletter μας. Ως δώρο για την εγγραφή σου, λαμβάνεις άμεσα το ΔΩΡΕΑΝ Εγχειρίδιο που θα επιλέξεις!Ποιο δωρεάν εγχειρίδιο σε ενδιαφέρει; 

Το Stepupadvisor.gr θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας για ενημερώσεις και μάρκετινγκ, μέσω email, σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και μαθήματα τα οποία παρέχονται από την επιχείρηση.

Μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα μας ανά πάσα στιγμή πατώντας τον σύνδεσμο unsubscribe/διαγραφή που βρίσκεται στο υποσέλιδο κάθε email μας, ή επικοινωνώντας μαζί μας στο info@stepupadvisor.gr. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα σας με σεβασμό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε την Πολιτική Απορρήτου στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας το παρακάτω κουμπί συμφωνείτε ότι θα επεξεργαστούμε τις πληροφορίες σας σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας και αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες σας θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα μάρκετινγκ Mailchimp για επεξεργασία (δείτε εδώ την Πολιτική απορρήτου του Mailchimp). Επίσης συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης του ιστοτόπου.

Online Courses & Σεμινάρια

σεμινάρια SPSS

SPSS Research

120 20 ώρες, αρχάριοι
ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

SPSS Research

Το σεμινάριο SPSS Research είναι κατάλληλο για αρχάριους, καθώς δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση του SPSS ή της Στατιστικής. Περιλαμβάνει:
 • Διδασκαλία σε βίντεο on-demand υψηλής ποιότητας
 • eBooks και υλικό για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας
 • Live ατομική υποστήριξη
 • Hands on project με πραγματικά δεδομένα
 • Δυνατότητα Πιστοποίησης Globalcert

Εισαγωγή στην επαγωγική στατιστική

19 29 7 ώρες, Μέσο επίπεδο
ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Εισαγωγή στην επαγωγική στατιστική

Μαθαίνετε πώς διατυπώνεται η μηδενική και η εναλλακτική υπόθεση και τι σημαίνει η στατιστική σημαντικότητα (p-value), εξασκείστε στο να επιλέγετε και να υλοποιείτε παραμετρικά ή μη παραμετρικά στατιστικά τεστ (t-test, ANOVA και post hoc ανάλυση, Mann-Whitney, Kruskal Wallis). Ερμηνεύετε τα αποτελέσματα της ανάλυσης και εξάγετε σημαντικά συμπεράσματα για τη σημαντικότητα, το μέγεθος επίδρασης (effect size) και την ισχύ (power) των στατιστικών ελέγχων.

Factor analysis Expert

29 39 5 ώρες, Προχωρημένοι
ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Factor analysis Expert

Το online σεμινάριο Factor analysis/PCA είναι ιδανικό για όσους θέλουν να μάθουν πώς να ανακαλύπτουν τη δομή των δεδομένων τους ή/και να διαχειρίζονται ερωτηματολόγια για πολυμεταβλητή ανάλυση.
Καλύπτει όλες τις τεχνικές του factor analysis PCA, EFA, CFA, parallel analysis και CATPCA (βήματα υλοποίησης και αναλυτική ερμηνεία αποτελεσμάτων).

Logistic regression Expert

29 39 8 ώρες, Προχωρημένοι
ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Logistic regression Expert

Το online μάθημα Εισαγωγή στο logistic regression είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να μάθουν πώς να δημιουργούν και να ερμηνεύουν μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης, με μία ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταβλητές. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν γνώση περιγραφικής στατιστικής και ελέγχου υποθέσεων.

Περιγραφική στατιστική για την έρευνα

19 10 ώρες, Αρχάριοι
ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Περιγραφική στατιστική για την έρευνα

Αυτό το βασικό και απαραίτητο online μάθημα είναι κατάλληλο για αρχάριους στη στατιστική ανάλυση. Δεν απαιτείται κάποιο background στα μαθηματικά. Μάθετε να επεξεργάζεστε ερευνητικά δεδομένα στο SPSS/PSPP μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, παραδείγματα και διαδραστικές ασκήσεις. Oλοκληρώνοντας την εκπαίδευση, θα μπορείτε να να ελέγξετε την αξιοπιστία στα ερωτηματολογία σας, να παράγετε νέες μεταβλητές, να επεξεργαστείτε τα δεδομένα σας και να υπολογίσετε τους κατάλληλους περιγραφικούς δείκτες.
κλινικές και πειραματικές μελέτες

Κλινικές και πειραματικές μελέτες

39 5 ώρες, προχωρημένοι
COMING SOON

Κλινικές και πειραματικές μελέτες

Περιγραφική στατιστική

Η περιγραφική στατιστική είναι πολύ σημαντική, διότι εάν παρουσιάζαμε ακατέργαστα τα δεδομένα μας, θα ήταν δύσκολο να παρατηρήσουμε τι δείχνουν.

Τα περιγραφικά στατιστικά στοιχεία παρέχουν άμεσα, πληροφορίες σχετικά με την ομάδα δεδομένων μας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε τη μέση τιμή και την τυπική απόκλιση του IQ για μια ομάδα ατόμων.

Αν η ομάδα δεδομένων περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που μας ενδιαφέρουν, ονομάζεται πληθυσμός.

Ένας πληθυσμός μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος, αρκεί να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που μας ενδιαφέρουν.

Αν μας ενδιαφέρει το σκορ IQ των 100 ενεργών φοιτητών ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, τότε οι 100 αυτοί φοιτητές αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό μας.

Η περιγραφική στατιστική εφαρμόζεται σε πληθυσμούς. Οι ιδιότητες των πληθυσμών, όπως η μέση τιμή ή η τυπική απόκλιση, ονομάζονται παράμετροι καθώς αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον πληθυσμό (δηλ. το σύνολο των ατόμων που μας ενδιαφέρουν).

Συχνά, ωστόσο, δεν έχουμε πρόσβαση σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό δεδομένων.

Έλεγχος υποθέσεων

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Στην έρευνά μας, έστω ότι θέλουμε να δούμε αν το IQ συνδέεται με το ύψος. Κάνουμε λοιπόν μια υπόθεση:

Η1: Όσο πιο ψηλός είναι κάποιος, τόσο υψηλότερο θα είναι το IQ του.

Αυτή η υπόθεση ονομάζεται εναλλακτική υπόθεση (συχνά συμβολίζεται ως Η1).

Η αντίθετη υπόθεση, ονομάζεται μηδενική και συνήθως λέει ότι δεν υπάρχει επίδραση (συμβολίζεται ως Η0). Στην περίπωση μας, η μηδενική υπόθεση είναι:

Η0: Το ύψος δεν επηρεάζει το IQ.

Ο έλεγχος σημαντικότητας της μηδενικής υπόθεσης είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε για να μάθουμε αν η εναλλακτική υπόθεση είναι πιθανόν να είναι αληθής, αν δηλαδή ισχύει.

Τα βήματα της διαδικασίας είναι τα εξής:

 • Υποθέτουμε ότι η εναλλακτική υπόθεση ισχύει – είναι αληθής. Υποθέτουμε δηλαδή ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι, έχουν υψηλότερο IQ.
 • Επιλέγουμε ένα στατιστικό μοντέλο που αναπαριστά την εναλλακτική υπόθεση.
 • Εφαρμόζουμε αυτό το μοντέλο στα δεδομένα μας και βλέπουμε αν έχει καλή προσαρμογή. Βλέπουμε δηλαδή αν εξηγεί τη διασπορά των τιμών.
 • Υπολογίζουμε την πιθανότητα, το μοντέλο μας να ισχύει και για τη μηδενική υπόθεση.
 • Αν η πιθανότητα είναι μικρή (p<0,05) τότε λέμε ότι το μοντέλο μας είναι καλό, γιατί εξηγεί καλά τη μεταβλητότητα των τιμών.
 • Συμπεραίνουμε έτσι, ότι η η μηδενική υπόθεση απορρίπτεται και αποδεχόμαστε την εναλλακτική.

Μάθε περισσότερα για τον έλεγχο υποθέσεων μέσα από τα παραδείγματα στο εγχειρίδιο SPSS του Step Up!

Από το blog μας

Παραδείγματα και προκλήσεις του business analytics
Εύα Παρασκευαδάκη
9 Μαρτίου 2020

Παραδείγματα και προκλήσεις του business analytics [Όλα όσα πρέπει να ξέρεις – Μέρος 2]

Στο business analytics (ΒΑ), η επιτυχία εξαρτάται συχνά από το αν όλα τα τμήματα της επιχείρησης υποστηρίζουν πλήρως την υιοθέτηση και την εκτέλεση των διαδικασιών που σχετίζονται με την αναλυτική. Το παρόν άρθρο είναι το δεύτερο από τα τρία άρθρα …

Περισσότερα
Εύα Παρασκευαδάκη
1 Σεπτεμβρίου 2018

Δημιουργικότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση

Ο Sir Kenneth Robinson (γεννημένος στις 4 Μαρτίου 1950) είναι Βρετανός συγγραφέας, ομιλητής και διεθνής σύμβουλος για την εκπαίδευση στις τέχνες. Πιστεύει στη δημιουργικότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση, καθώς και την προώθηση αυτής μέσω ειδικών προγραμμάτων και εξατομικευμένης προσέγγισης κάθε …

Περισσότερα
dhmiourgia erwthmatologiou ereynas
Εύα Παρασκευαδάκη
6 Οκτωβρίου 2018

Δημιουργία ερωτηματολογίου: Τι πρέπει να προσέξεις

Η δημιουργία ερωτηματολογίου για την έρευνα, είναι μια διαδικασία που ξεκινά με τη σαφή διατύπωση και την τεκμηρίωση των ερευνητικών ερωτημάτων (ή υποθέσεων). Τα ερευνητικά ερωτήματα προκύπτουν από τη μελέτη των θεωριών κάθε ερευνητικού πεδίου. Μέσα από τη μελέτη της …

Περισσότερα