misc
Back

Excel: Το απόλυτο εργαλείο για data analysis

Διαχείριση και οπτικοποίηση δεδομένων

Στα πρώτα στάδια της ανάλυσης δεδομένων, οι συναρτήσεις και τα διαγράμματα του excel σας βοηθούν να οργανώσετε, να καθαρίσετε και να οπτικοποιήσετε δεδομένα.

Το Excel αποτελεί ένα εργαλείο διαδεδομένο, καθιερωμένο και πολύ χρήσιμο. Το πιο εντυπωσιακό πράγμα σχετικά με το MS Excel είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, για οποιαδήποτε εργασία.

  • Στις επιχειρήσεις, το MS Excel και οι συναρτήσεις του, χρησιμοποιούνται για τιμολόγηση, διαχείριση δεδομένων, ανάλυση, απογραφή, χρηματοδότηση, επιχειρηματικές εργασίες, σύνθετους υπολογισμούς και πολλά άλλα. Μπορεί κάποιος να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς και μπορεί επίσης να αποθηκεύσει σημαντικά δεδομένα με τη μορφή γραφημάτων ή πινάκων.
  • Στον ακαδημαϊκό κόσμο, οι συναρτήσεις Excel χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων, τον καθαρισμό, τη διαχείριση, την οπτικοποίηση δεδομένων αλλά και τα πρώτα στάδια ανάλυσης δεδομένων.
  • Το MS Excel είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε η χρήση του να βοηθά στην επικοινωνία της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεστε, με τη βοήθεια του MS Excel μπορείτε να διατηρήσετε τα αρχεία σας προστατευμένα με κωδικό πρόσβασης.

Κατέβασέ το Δωρεάν!

Εισάγοντας το e-mail σου, κάνεις εγγραφή στο Newsletter μας. Ως δώρο για την εγγραφή σου, λαμβάνεις άμεσα το ΔΩΡΕΑΝ Εγχειρίδιο που θα επιλέξεις!Ποιο δωρεάν εγχειρίδιο σε ενδιαφέρει; 

Το Stepupadvisor.gr θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας για ενημερώσεις και μάρκετινγκ, μέσω email, σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και μαθήματα τα οποία παρέχονται από την επιχείρηση.

Μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα μας ανά πάσα στιγμή πατώντας τον σύνδεσμο unsubscribe/διαγραφή που βρίσκεται στο υποσέλιδο κάθε email μας, ή επικοινωνώντας μαζί μας στο info@stepupadvisor.gr. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα σας με σεβασμό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε την Πολιτική Απορρήτου στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας το παρακάτω κουμπί συμφωνείτε ότι θα επεξεργαστούμε τις πληροφορίες σας σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας και αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες σας θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα μάρκετινγκ Mailchimp για επεξεργασία (δείτε εδώ την Πολιτική απορρήτου του Mailchimp). Επίσης συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης του ιστοτόπου.

Online Courses & Σεμινάρια

SPSS Mastery Workshops Apr-24

SPSS Mastery Workshops Apr-24

3
0
student
197,00€ 157,00€
SPSS Research on-demand

SPSS Research on-demand

99
463
students
120,00€

Συναρτήσεις Excel: Οι σημαντικότερες χρήσεις τους

Το απόλυτο εργαλείο για data analysis

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από τη χρήση του MS Excel με αποτέλεσμα να έχει γίνει μέρος της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Για να χρησιμοποιήσετε τις συναρτήσεις Excel όσο το δυνατόν καλύτερα πρέπει να γνωρίζετε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματά τους. Ακολουθούν οι πιο σημαντικές χρήσεις των συναρτήσεων Excel:

Ανάλυση και αποθήκευση δεδομένων

Μία από τις καλύτερες χρήσεις του MS Excel είναι η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων για να ανακαλύψετε τάσεις.

Με τη βοήθεια γραφημάτων, μπορείτε να συνοψίσετε τα δεδομένα και να τα αποθηκεύσετε με οργανωμένο τρόπο.

Τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί με συστηματικό τρόπο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα για πολλαπλούς σκοπούς.

Οι συναρτήσεις Excel διευκολύνουν την εφαρμογή μαθηματικών υπολογισμών στα δεδομένα.

Απογειώστε τις εκθέσεις και τις αναφορές σας

Η χρήση των συναρτήσεων Excel σας βοηθά να προσθέσετε περισσότερη πολυπλοκότητα στις παρουσιάσεις δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να βελτιώσετε τις γραμμές δεδομένων, να επισημάνετε συγκεκριμένα στοιχεία και να κάνετε τα δεδομένα σας πολύ πιο ευδιάκριτα.

Τα διαγράμματα που μπορούν να αναπτυχθούν στο MS Excel σας δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάσετε τα δεδομένα σας με έναν εντυπωσιακό και κατανοητό τρόπο.

Έτσι, όταν θέλετε να κάνετε μια παρουσίαση, η οπτικοποίηση των δεδομένων βοηθά να αναδείξετε τη δουλειά σας και να γίνετε κατανοητοί από τους συναδέλφους σας.

Οι συναρτήσεις Excel διευκολύνουν την εργασία σας

Υπάρχουν πολλές συναρτήσεις στο Excel που κάνουν την εργασία σας εξαιρετικά εύκολη και εξοικονομούν χρόνο. Υπάρχουν χρήσιμες συναρτήσεις για την ταξινόμηση, το φιλτράρισμα και την αναζήτηση, οι οποίες σας διευκολύνουν ακόμα περισσότερο.

Εάν συνδυάσετε αυτές τις συναρτήσεις με πίνακες και διαγράμματα τότε θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε την εργασία σας σε πολύ λιγότερο χρόνο. Πολλά στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν εύκολα για να βοηθήσουν στην επίλυση πολλών προβλημάτων και ερωτήσεων.

Έτοιμοι μαθηματικοί τύποι και συναρτήσεις

Το απόλυτο εργαλείο για data analysis

Ίσως η καλύτερη χρήση του MS Excel, είναι ότι σας διευκολύνει να λύσετε πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα με πολύ απλό τρόπο. Υπάρχουν πολλές έτοιμες συναρτήσεις στο MS Excel οι οποίες εφαρμόζονται με ένα κλικ.

Έτσι, πολλοί χρησιμοποιούν το MS Excel όταν πρέπει να λύσουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα ή πρέπει να εφαρμόσουν απλές μαθηματικές συναρτήσεις σε πίνακες που περιέχουν μεγάλο όγκο δεδομένων.

Θέσεις εργασίας που απαιτούν δεξιότητες Excel

Το απόλυτο εργαλείο για data analysis

Διοικητικός Υπάλληλος

Οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν την ευθύνη να ενισχύσουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού στον οποίο εργάζονται, ολοκληρώνοντας μια ποικιλία διαφορετικών καθηκόντων.

Εκτός των άλλων, προγραμματίζουν συναντήσεις, δημιουργούν αναφορές, οργανώνουν έγγραφα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν εμπειρία στο Excel για την προετοιμασία υπολογιστικών φύλλων που απαιτούνται στη καθημερινή εργασία τους.

Η εμπειρία με επεξεργαστές κειμένου (π.χ. MS Word) και επεξεργαστές δεδομένων όπως το Excel, είναι απαραίτητη για να γίνει κάποιος διοικητικός υπάλληλος.

Υπάλληλος πληροφοριών

Οι υπάλληλοι πληροφοριών βοηθούν τους πελάτες με πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση ή τον οργανισμό για τον οποίο εργάζονται. Επιπλέον, συλλέγουν αναφορές δεδομένων και δημιουργούν παρουσιάσεις με βάση τα δεδομένα. Οι υπάλληλοι πληροφοριών χρειάζονται εμπειρία στο Excel για να βοηθήσουν στην οργάνωση και τη συλλογή δεδομένων.

Αναλυτές αγοράς και digital marketers

Η ζήτηση για digital marketers αυξάνεται κατά 23% ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Το μάρκετινγκ στην εποχή της πληροφορίας βασίζεται στην επιστήμη των δεδομένων. Χρησιμοποιώντας τόσο τη δημιουργικότητα όσο και την αναλυτική σκέψη, οι επαγγελματίες αναλυτές της αγοράς βασίζονται στις ικανότητές τους για τη συλλογή, τον χειρισμό και την ερμηνεία των δεδομένων.

Τα υπολογιστικά φύλλα του Excel είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να συλλέξουν και να αναλύσουν τα ευρήματά τους.

Οι επιχειρηματίες αναζητούν νέες ευκαιρίες στην αγορά και χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία, όπως βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), για να προσεγγίσουν το κοινό τους και να το μετατρέψουν σε πελάτες.

Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ χρησιμοποιούν επίσης γραφήματα, διαγράμματα και άλλες οπτικοποιήσεις δεδομένων για να πείσουν τα στελέχη σχετικά με τον αντίκτυπο και την απόδοση των προτεινόμενων καμπανιών.

Λογιστές και Ελεγκτές

Οι λογιστές και οι ελεγκτές εξετάζουν οικονομικές καταστάσεις και έγγραφα. Πρέπει να οργανώνονται για να υποβάλλουν σημαντικές οικονομικές πληροφορίες και να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Οι περισσότεροι λογιστές και ελεγκτές χρησιμοποιούν το Excel για την οργάνωση οικονομικών πληροφοριών.

Εκτιμητές κόστους

Οι εκτιμητές κόστους συνεργάζονται με μηχανικούς και project managers για να καθορίσουν το χρόνο, τα χρήματα και το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται για ένα έργο.

Χρησιμοποιούν υπολογιστικά φύλλα, όπως το Excel, για να οργανώνουν δεδομένα και να υπολογίζουν εκτιμήσεις.

Οι εκτιμητές κόστους παρακολουθούν επίσης προηγούμενα έργα για να εξετάσουν δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικά έργα.

Οικονομικοί αναλυτές

Οι οικονομικοί αναλυτές χρειάζονται εμπειρία σε προγράμματα όπως το Excel, για την ανάλυση δεδομένων επιχειρηματικών τάσεων και επενδύσεων.

Μελετούν τα δεδομένα για να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες και να συντάξουν αναφορές που να αναφέρουν λεπτομερώς τις πληροφορίες.

Οι οικονομικοί αναλυτές συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη διαφορετικών επιλογών για την αύξηση του οικονομικού κέρδους μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.

Οι σημαντικότερες δεξιότητες στο Excel

Το απόλυτο εργαλείο για data analysis

PowerPivot

Το Power Pivot του Excel σας επιτρέπει να εισάγετε εκατομμύρια σειρές δεδομένων σε ένα ενιαίο αρχείο Excel. Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε σχέσεις μεταξύ ετερογενών δεδομένων και στήλες υπολογισμών χρησιμοποιώντας τύπους και συγκεντρωτικούς πίνακες. Στη συνέχεια μπορείτε να αναλύσετε περαιτέρω τα δεδομένα ώστε να παίρνετε έγκαιρες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Το PowerPivot – σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους αναλυτές να παράγουν πιο έξυπνες πληροφορίες από μεγάλο όγκο δεδομένων.

Αυτοί οι επαγγελματίες βοηθούν τους οργανισμούς να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις (ανταγωνισμός, τάσεις αγοράς και σταθερή κερδοφορία). Συσχετίζουν διαχρονικά δεδομένα και δημιουργούν προγνωστικές αναλύσεις ώστε να εντοπίσουν τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και άλλες τάσεις.

Οι αναλυτές διαχείρισης (management analysts), βρίσκουν τρόπους βελτίωσης της λειτουργικής απόδοσης μέσω λύσεων που μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.

VBA programming

Το Excel VBA σημαίνει Visual Basic for Applications. Πρόκειται για μια γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη προγραμμάτων στο Excel. Μπορεί να μετατρέψει πολύπλοκες ή χρονοβόρες εργασίες σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες, εξοικονομώντας χρόνο και βελτιώνοντας την ποιότητα αναφορών και εκθέσεων.

Οι δυνατότητες VBA και macros βοηθούν σε εργασίες που σχετίζονται με δεδομένα, όπως εκκαθάριση και μορφοποίηση δεδομένων. Μπορούμε επίσης να αυτοματοποιήσουμε τις εργασίες σε φύλλα εργασίας και βιβλία εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει δημιουργία πίνακα περιεχομένων, απόκρυψη συγκεκριμένων φύλλων, άνοιγμα και κλείσιμο βιβλίων εργασίας και πολλά άλλα.

Τα Pivot Tables είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο στο Excel. Μπορούν επίσης να είναι χρονοβόρα κατά τη δημιουργία, τη μορφοποίηση, την ενημέρωση και τη συντήρηση. Ευτυχώς, μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε σχεδόν κάθε ιδιότητα και δράση με συγκεντρωτικούς πίνακες χρησιμοποιώντας μακροεντολές VBA.

Οι φόρμες χρήστη (userforms) είναι παράθυρα που ανοίγουν στο Excel με διαδραστικά στοιχεία ελέγχου. Κάνουν τα υπολογιστικά φύλλα μας ευκολότερα στη χρήση από τρίτους. Τα userforms μπορούν να δημιουργηθούν και να τροποποιηθούν στον επεξεργαστή VB.

Τα πρόσθετα εγκαθίστανται στον υπολογιστή των χρηστών και συνήθως περιέχουν προσαρμοσμένες καρτέλες με κουμπιά. Αυτό επιτρέπει σε άλλους χρήστες να εκτελούν τις μακροεντολές μας σε οποιοδήποτε ανοιχτό βιβλίο εργασίας.

Με τις δυνατότητες μακροεντολές & VBA μπορούμε επίσης να αυτοματοποιήσουμε πιο σύνθετες διαδικασίες με. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία συστημάτων για τη δημιουργία, την ενημέρωση ή την τροποποίηση πολλών αρχείων του Excel.

Από το blog μας

πώς δημιουργώ ερωτηματολόγιο google forms
Eva Paraskevadaki
5 Μαρτίου 2024

Πώς δημιουργώ ερωτηματολόγιο στα Google Forms;

Στον ακαδημαϊκό κόσμο, τα ερευνητικά ερωτηματολόγια είναι σημαντικά εργαλεία που διευκολύνουν τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων. Είτε πρόκειται για μια μελέτη που διερευνά την κοινωνική συμπεριφορά, μια έρευνα αγοράς ή ένα πείραμα στην ψυχολογία, ένα καλοφτιαγμένο ερωτηματολόγιο Google Forms σας παρέχει …

Περισσότερα
spss στην αγορά εργασίας stepupadvisor
Eva Paraskevadaki
8 Οκτωβρίου 2023

Το SPSS και η ανάλυση δεδομένων στην αγορά εργασίας

Οι περισσότεροι από εμάς, νομίζουμε ότι το SPSS και οι γνώσεις ανάλυσης δεδομένων είναι δεξιότητες που θα μας χρειαστούν μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, δε μαθαίνουμε πραγματικά τι είναι το SPSS, τις δυνατότητές του και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί …

Περισσότερα
Παραδείγματα και προκλήσεις του business analytics
Eva Paraskevadaki
9 Μαρτίου 2020

Παραδείγματα και προκλήσεις του business analytics [Όλα όσα πρέπει να ξέρεις – Μέρος 2]

Στο business analytics (ΒΑ), η επιτυχία εξαρτάται συχνά από το αν όλα τα τμήματα της επιχείρησης υποστηρίζουν πλήρως την υιοθέτηση και την εκτέλεση των διαδικασιών που σχετίζονται με την αναλυτική. Το παρόν άρθρο είναι το δεύτερο από τα τρία άρθρα …

Περισσότερα